Interviul lunii

Marile caractere se formează în vremuri dificile

 

foto interviuDespre Universitate, internaționalizare, învățământ în vremuri pandemice și lecții de viață stăm de vorbă cu prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău, Președintele Senatului Universității „Dunărea de Jos” din Galați.


-În primul rând, cu ce gânduri pășiți într-un nou an universitar?

-Așa cum am spus și în deschiderea anului universitar, încep prin a le mulțumi bobocilor Universității noastre pentru alegerea făcută și pentru încrederea acordată. Îi asigurăm că vor petrece o parte din cei mai frumoși ani ai tinereții într-o universitate de top, modernă, cu ramificații internaționale.

Se spune că dacă semeni acțiuni, culegi obiceiuri, dacă semeni obiceiuri, culegi caractere iar dacă semeni caractere, culegi destine! Corpul profesoral de la Dunarea de Jos este unul de elită și îmi place să cred că suntem pescari de oameni: aruncăm plasele adânc și cu pricepere, har și pasiune, construim, împreună cu studenții noștri, destine. Îmi doresc ca și anul acesta, cunoștintele pe care le vom descoperi împreună să nu rămână în biblioteci sau doar în limbajul tinerilor, ci să facă parte din viața lor, să devină un „modus vivendi.” Le urez studenților noștri sănătate, sete de cunoaștere, curaj și să intre cât mai ușor în fascinanta lume a educației, pe ușile lăsate întredeschise de profesori! Colegilor mei, le urez, de asemenea, sănătate, energie, răbdare și satisfacții!

Nu va fi un an ușor, avem experiența lui 2020, când am dovedit că putem să ne adaptăm și ne-am reinventat, de multe ori. Suntem o universitate comprehensivă (14 facultăți, peste 130 de domenii de studiu la licență și masterat, plus 16 la doctorat), am lucrat împreună pe proiecte multidisciplinare, pentru binele comunității, iar numele Universității „Dunărea de Jos” s-a auzit de multe ori în presa națională și internațională. 


-Cum credeți că va fi anul universitar 2021-2022 la U.D.J.G.?

- Ne-am dorit o întoarcere la normalitate, dar o întoarcere responsabilă, cu respectarea tuturor prevederilor legale, în vremuri de pandemie. Așa cum a decis și Senatul Universitar prin H.S. din 23 septembrie 2021, cele mai multe cursuri vor fi onsite. Avem nevoie de prezența studenților în sălile de curs, cum și ei au nevoie de prezența noastră la catedră. Am lăsat libertatea Consiliilor facultăților să hotărască, acolo unde nu există condiții (spațiu insuficient pentru asigurarea distanțării, probleme de sănătate în rândul cadrelor didactice sau al studenților) cum se va desfășura anul universitar. Cred că va fi mai bine, pentru că deja avem experiența anului trecut, dar trebuie să fie un bine cât mai aproape de normal. Pentru că suntem o instituție academică respectabilă și responsabilă, care crede în beneficiile științei, pentru că ne dorim să păstrăm standardele de calitate în ceea ce privește procesul educativ și de cercetare cu care deja ne-am obișnuit. Dacă vor fi probleme, avem puse la punct mecanisme remediale: în campus există un centru de vaccinare și de testare pentru studenți și cadrele didactice, iar sălile sunt dotate cu dezinfectant și se aerisesc constant, pentru a preîntâmpina apariția focarelor de Coronavirus. Cred că e un semnal pozitiv că ne întoarcem în bănci, numai dacă condiţiile epidemiologice o vor permite, păstrând ca back-up și rețeaua online de predare, în ciuda cifrelor alarmante de infectare, care încă se vehiculează în mass-media. Marile caractere se formează în vremuri dificile, iar comunitatea academică trebuie să fie un exemplu pentru ceilalți!


-Ați demarat un proiect prvind internaționalizarea, proiect câștigat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și finanțat de Fondul de Dezvoltare Instituțională. Despre ce este vorba?

- Da, e adevărat, Proiectul Internaţionalizare pentru dezvoltare instituţională la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi - IDeI (UGAL)21  - cod CNFIS-FDI-2021-0349, finanțat din Fondul de dezvoltare instituțională (FDI 2021) – a fost demarat la finele lunii mai 2021 și se va desfășura până la sfârşitul anului. Ne propunem: îmbunătățirea calităţii programelor educaționale, a cercetării ştiinţifice precum și a serviciilor pentru studenți şi creşterea reputaţiei şi a vizibilităţii UDJG din perspectiva poziției în clasamentele internaționale.

În condiţiile în care mobilitatea, schimburile şi atragerea de studenți şi cadre didactice internaționale rămân principalele modalităţi de internaţionalizare a învăţământului superior în România, se impune necesitatea abordării unor metode noi, care să ofere posibilitatea creşterii vizibilităţii, astfel încât studenţii, profesorii şi cercetătorii care nu sunt beneficiari ai mobilităţilor  să aibă posibilitatea să dobândească competenţele necesare într-o lume globalizată.

Actualul Proiect tine cont şi de necesitatea adaptării metodelor de internaţionalizare la contextul pandemic, prin organizarea şi desfăşurarea de evenimente ştiinţifice şi culturale online, la care să se înregistreze o participare din partea cercetătorilor sau a publicului din cât mai multe ţări. Și acest lucru se întâmplă în cadrul Dialogurilor științifice și culturale, o inițiativă în premieră la Dunărea de Jos, care reunește în mediul online mari specialiști din mai multe domenii, pe care gălățenii au avut ocazia să îi asculte în perioada 18-28 octombrie. E vorba de cercetători de talie mondială care au împărtășit comunității gălățene din preocupările lor în domenii precum: inginerie, antropologie, artă, educație, mediu și schimbări climatice sau marketing. Și nu e singura acțiune din cadrul proiectului. Ne propunem să organizăm Conferinţa internaţională Polymer Processing in Engineering – PPE 2021, ajunsă la a VI-a ediţie şi „Ziua internaţionalizarii la U.D.J.G.”

În plus, se vor actualiza informaţiile de pe platforma studyinromania.ro, aplicaţie mobilă a instituţiei gălăţene, se va completa website-ul oficial al UDJG (www.ugal.ro) cu traduceri în limbile germană/italiană. Se va discuta posilibitatea înfiinţării unor programe noi de studii, care să asigure competenţe la nivel internaţional şi se vor amenaja două spaţii pentru desfăşurarea de activităţi cu studenţii străini. Participanţii în Proiect vor avea posibilitatea să meargă la târguri internaţionale şi să viziteze universităţi partenere sau să publice în reviste de prestigiu/să participe la manifestări ştiinţifice din afara graniţelor, pe banii universităţii.

Internaționalizarea este importantă, mai ales pentru o universitate aflată într-o regiune cu risc economic, pentru că permite recalibrarea acestei dinamici demografice interesante, pe care noi o studiem de ceva timp (tinerii noștri merg să studieze în vest, tinerii de peste Prut sau din țări UE sau non-UE vin în Galați pentru a-și desăvârși pregătirea în domenii pe care nu le găsesc în altă parte). Am făcut și facem multe lucruri în această direcție și veți mai auzi de noi! 


-În această perioadă de izolare, de individualizare pe care o traversăm de ceva vreme, cum vedeți posibilă creșterea noastră intelectuală, spirituală, morală? Care e lecția pe care trebuie să o însușim?

- Cred că este momentul, să cautăm mai adânc în interiorul nostru şi să găsim „uriaşul din noi”. Perioadele de distanțare fizică ne-au făcut să comunicăm mai puțin, să nu mai interacționăm în lumea reală sau să avem schimburi de idei, îndepărtându-ne de ceea ce Aristotel numea „zoon politikon”. Îmi doresc să avem întelepciunea și inteligența de a ne regăsi, de a face analize retrospective care să ne ajute să schimbăm lucrurile care până acum nu au funcționat sau nu ne-au făcut bine. Încă mai avem timp! Lecția pe care cu toții trebuie să o însușim este că trebuie să facem lucurile cu bucurie, cu empatie, cu respect față de noi și ceilalți, cu simțul datoriei implinite. Îmi doresc să reușim să fim cea mai bună versiune a noastră, fiecare, acolo unde este! Abia atunci se vor schimba lucrurile și la nivel macro. Nu în ultimul rând, îmi doresc să putem gestiona corect și constructiv, împreună cu studenții noștri, formarea profesională și nu numai, a noilor generații de specialiști, indiferent de natura restricțiilor care vor exista.

Domnule Profesor, vă mulțumim!